אודיו בוקס – זה מדבר אלי! הכל על ספרי שמע
בואו להכיר את ה-Audio Books – אודיו בוקס – ספרים לשמיעה, שניתנים להורדה בצורת קובץ MP3, אליהם ניתן להאזין בכל מקום.
אודיו בוקס – לקרוא את לוליטה או להקשיב לה?
בתוך הקלחת של המדיה האוריינית ניצבת לה כיום מעין יכולת בחירה מעניינת בין הקריאה הקלאסית השכיחה שכולנו מכירים – צפייה בטקסט ועיבודו הויזואלי והמחשבתי – לבין קריאה מסוג שונה, שאולי לחלקנו מתעקשת להזכיר את ימי הילדות הנעימים בהם התכרבלנו מתחת לשמיכה בעוד אמא מקריאה ברוך את סיפורי לאה גולדברג או הנס כריסטיאן אנדרסן.
האם הקשבה לסיפור במקום קריאתו יכולה עדיין להתאים לנו כבוגרים?
ישנם טיעונים מעניינים בזכות הקשבה לספרים, הנקראים ספרי שמע או אודיו בוקס. טענה אחת היא שספרי שמע בפוטנציאל הגלום בהם מורידים את הסבירות לצבירה (על חשבון קריאה) כי מידת ההשקעה בהם היא שונה – פעילות לא כשלעצמה בהכרח אלא גם כזו המתלווה לפעילות אחרת.
מול האופטימיים עולה חשש אחר – אולי מדיות הטלוויזיה והאינטרנט פגמו במידת מה ביכולת הסבלנות שלנו להאזין, מבלי להיות תלויים בגירויים ויזואליים מתחלפים? אך אולי כפי שאנו מצליחים לחזור לטקסט בקריאה אנו יכולים לעשות כך עם אודיו? אולי בסופו של דבר זו סוגיה סובייקטיבית?
עניין נוסף לגבי אודיו בוקס הוא היותם פלטפורמה שונה להעברת ביטויים רגשיים. ישנם רגשות שקשה להעביר בצורה טקסטואלית בשל מורכבותם. כוונות בסיסיות אפשר להדגיש באמצעות סימני פיסוק בסיסיים כסימן שאלה או סימן קריאה ושלוש נקודות. אבל יש עולם רגשי המורכב מעבר לסימני פיסוק, בהיותו רב-משמעי – ולכן הוא נתון ליכולתו האמנותית של היוצר.
לעומת זה, בספרי שמע המקריא "משחק" את הטקסט, ולכן קל יותר להבינו. כמובן שעובדה זו פותחת את הדיון לפרשנויות – האם יש כוונת טקסט אחת שהשחקן מגלם אותה? האם הפרשנות נכפית עלינו? אבל אולי שקול הדבר לדילמה משיעורי הספרות – מדוע אנו מנתחים את היצירה הזו כך ולא אחרת? איך אנו יודעים שזו "כוונת המשורר"? והאם יש בכלל אחת כזו? דילמה זו צריכה להזכיר לנו שבין אם מדובר ביצירה בכתב או בשמע, אי הבהירות לגבי כוונתו המקורית של המחבר קיימת ממילא.
אודיו בוקס ישראליים? יש גם ספרי שמע בעברית
אתר אינטרנט ישראלי המגשר בין מתעניינים באודיו בוקס לבין הספרים עצמם הוא סוניקבוקס, שהיא חברה להקלטה והפצת ספרי שמע, שהוקמה ב-2006 מתוך חזון להפיץ את עולם הספר לכל אחד. החברה רואה את מחיריה כשווים לכל כיס, כאשר הלקוח יכול לקנות את הספר בדיסק או להוריד אותו למחשבו כקובץ תמורת תשלום בסכום שמופיע באתר בצמוד לכל ספר.
ההורדה הינה חוקית לכל דבר כשזכויות היוצרים שייכות לאתר. כמו כן האתר פונה אל מבקריו בהצעה לשתף תכנים שיש ברשותם, בין אם מדובר בתכני שמע כמו ספרים או הרצאות, ובין אם ברצון להפיק בעצמם ספרי שמע על פי נושאים שאמורים לעניין את הקהל הרחב – תוך כדי ההדגשה שהמפיק הפוטנציאלי חייב להחזיק בזכויות יוצרים של התכנים.
התנהלות זו מזכירה לנו את העובדה החשובה שכדי להפיץ תכנים ששייכים למישהו אחר אנו חייבים לעשות זאת באופן חוקי. לעומת זה, אם אנו רוצים להפיץ תכנים משלנו, אתר כמו סוניקבוקס מאפשר לנו גישה לאולפני הקלטות, במידה והתכנים שלנו אכן אטרקטיביים.
האתר מגוון ואפשר למצוא בו את ספריהם המוכרים ביצירה המקומית של אשכול נבו, שולמית לפיד, רם אורן, סמדר שיר ואחרים מתוך הספרות העברית, וביצירה העולמית את ג'יימס מתיו ברי, ולדימיר נבוקוב, פאולו קואלו, ג'ורג' אורוול, ארתור סי קלארק, אדגר אלן פו, רוברט לואיס סטיבנסון ורבים נוספים.
כן אפשר למצוא ספרי מדיטציה ועידן חדש באנגלית, וגם ביוגרפיות של הרמב"ם, לינקולן ומאו צה טונג, כמו גם קלאסיקות רוסיות המוקראות ברוסית כסיפוריו המפורסמים של אנטון צ'כוב.
למתעניינים בספרי שמע באנגלית אפשר לציין את האתרים לספרים דוברי אנגלית – audible.com ו – emusic.com כשהשני מספק בעיקר קבצי מוסיקה לכן המבחר שלו קטן יותר, אך ביחס לכך ששניהם דורשים דמי מנוי תמורת ההורדות, השני גם זול יותר. בראשון מנוי חודשי לספר אחד הוא 15 דולרים לעומת 10 בשני, ושני ספרים בחודש כבר מעלים את המחיר באתר הראשון ל-23 דולרים (מנוי פרימיום).
כמו כן מומלץ לבדוק מידי פעם בחנויות הספרים בארץ, שמוכרות בעיקר ספרי אודיו בעברית, אך גם ב-amazon.com וב- eBay.com אפשר בוודאי למצוא מציאות של ספרות מקור או ספרים יד שניה.
ואם כל זה מדבר אליכם, קיראו על ספרים באינטרנט ועל ספרים אלקטרוניים.
הי
בעניין האודיו בוקס – אולי מישהו כאן יודע איפה אני מוצא רשימה איכותית של קריינים פרילנסרים?
תודה
שלום אייל,
אנו מציעים לך לכתוב מודעה בפורומים – אם של ביה"ס רימון, כותרת, מכללת ספיר ועוד – כל מה שמשלב בתוכו רדיו. ההיענות של קריינים מפתיעה לטובה. ובכלל. בהצלחה.
נשמע מדליק,
איפה אפשר למצוא ספרי אודיו שכאלה בעברית?
יניב, באתר סונקבוקס יש המון ספרים בעברית, בעיקר רבי מכר וקלאסיקות, וגם המון דברים טובים נוספים על הדרך אבל שים לב שזה בתשלום..
http://www.sonicbooks.co.il/
אם מישהו מחפש ספר שמע המקום ללכת אליו הוא הפרויקט החדש של אתר אייקאסט! אני מאזין לפודקאסטים כבר מיום ההקמה של האתר וכשהם יצאו עם ספרי השמע חשבתי שאני פשוט בגן עדן. מאות ספרים מובילים של מיטב הסופרים, אני מהמכורים למאיר שלו שספרו "רומן רוסי" כבר זמין באתר ומבחר ענק של ספרי הילדים שהוא הקריא הקולו!!!
חוויה שלא מהעולם להאזין לשחקנים מפורסמים שעושים את הספר לחוויה אחרת לגמריי…
ממליץ בחום למי שאוהב ספרים איכותיים
/http://www.icast.co.il
במזל טוב מצאתי אתר חדש שמציע ספרי אודיו בביצוע של שחקנים מפורסמים!!!
האזנתי לרומן רוסי של מאיר שלו ולא יכולתי להפסיק להאזין. זה ליווה אותי בפקקים ובהליכות הערב שלי ואחרי שבוע לא האמנתי שזה נגמר.
יש מגוון ענק של ספרים ועכשיו אני מתכוונת להאזין לספר של רון לשם – אם יש גן עדן. ספר קשה אבל מהדוגמה של הספר, שמקריא לא אחר מאשר עמוס תמם, אני כבר לא יכולה לחכות לפקק הבא
כל הכבוד להם על המבחר והאתר הידידותי, מתי תהייה אפליקציה לאייפון???