ראשי » ז'אנרים ושפות

ז'אנרים ושפות

להכיר את הז'אנר, לצאת מתוכו, לשבור אותו

ספרות לפי ז'אנרים ותחומי עניין

ספרות לפי ז'אנרים ושפות

ספרות לפי שפות ומדינות

אם זה ללימודי הבגרות ואם כי אתם פשוט מתעניינים, הגיע הזמן (ובכלל לא משנה בני כמה אתם), להבין מהי סוגה ספרותית.

ספרות מתוקף היותה תחום רחב, מחולקת לסוגות. המילה הלועזית הינה "ז'אנר". המונח, אשר מקורו ביוונית, משמש לסיווג תת-זרמים וקבוצות בתוך קבוצת האם. כאן תוכלו לקרוא על סוגות ספרותיות (כי אחרי הכל, זה אתר על ספרות) – אילו סוגים יש, לאיזה תת-סוגות הן מחוברות, ועוד.

כאשר אומרים "סוגה ספרותית" מתקוונים בדרך כלל לקבוצת יצירות שמקיימות את אותם קריטריונים. אם לדוגמה מדברים על רומן חניכה או התבגרות, ישנם מספר מאפיינים שכל סיפור כזה מקיים. דוגמה לכך היא "התפסן בשדה השיפון" מאת ג'. ד. סאלינג'ר.

הרעיון של להיות "בתוך הז'אנר" או מחוצה לו מהווה עניין חשוב וקונטרוברסלי לא פחות: אילו סיפורים הינם נאמנים לז'אנר (אם בכלל מדובר פה בעניין של נאמנות? ואולי כבוד? ואולי פחד להיות שונים? חשבו על כך) ואילו סיפורים חורגים ממנו ומהווים ערבוביה בין ז'אנרים או אפילו מגדירים את עצמם כז'אנר חדש. למשל "ריאליזם גותי" הינו תת-ז'אנר של "ריאליזם מאגי" ושל הזרם הגותי.

כשחושבים על זה, המילה ז'אנר מקורה בחלוקה גזעית, ולכן ניתן להבין באור זה את הרצון לקטלג ולסדר. יכול להיות, וכך אני רואה זאת, שבעולמנו המשתנה תדיר, הגבולות אינם חזקים כמות שהיו, ואפילו טוב שכך. הז'אנרים נשברים, מתמלאים חורים… זה פוסט מודרניזם אמיתי!

לנוחותכם רשימה חלקית סוגות ספרותיות, כלומר של ז'אנרים ותת-ז'אנרים. לחיצה על כל סוג ז'אנר או תת ז'אנר תפנה אתכם למידע הרלוונטי.

קריאה נעימה!